Kendama
Kendama: Plezier voor iedereen
Op deze pagina kun je onze uitgebreide collectie kendama's van topkwaliteit bekijken. Elke kendama in ons assortiment heeft een uniek ontwerp en is met uiterste precisie gemaakt. Ontdek hier een nieuwe manier voor zelfexpressie en plezier!
Kendamas zijn niet zomaar speelgoed of een accessoire voor bij je step, skateboard of BMX. Kendama is een perfecte manier om spel toe te voegen aan het dagelijks leven, maar het is ook een sport, een passie en een wereldwijde gemeenschap.
Welke Kendama moet je kiezen?
We raden je aan om een kendama van standaardformaat te kiezen die je visueel aanspreekt.
Beginners kunnen baat hebben bij het kiezen van een kendama met een kleverige rubberen verf op de bal, omdat dit het aanleren van bepaalde trucs kan vereenvoudigen.
Meesterschap in kendama krijg je door oefening. Als je je eenmaal verdiept in de details van de vorm van de ken of de gewichtsverdeling van de onderdelen, ben je waarschijnlijk een gevorderde kendama-enthousiasteling die geen begeleiding meer nodig heeft bij het kiezen van een kendama.
Een inleiding tot kendamas
Een kendama is houten speelgoed dat oorspronkelijk uit Japan komt. Hieronder staan de onderdelen van een kendama:
- Ken: Het handvat, of zwaard; het is de primaire stok die de kern van de kendama vormt.
- Kensaki: Ook bekend als de "piek", het is het scherpe uiteinde van de ken dat in de bal (of tama) past.
- Sarado: Het dwarsstuk dat de ken afdekt om een T-vorm te creëren.
- Ozora: De grootste beker op de kendama, te vinden op de sarado.
- Kozora: Een kleinere beker, ook op de sarado.
- Chuzara: De beker aan de basis van de ken.
- Tama: De bal die een gat (of ana) bevat.
- Ito: Het koord dat de tama met de ken verbindt.
Het typische gewicht van een standaard kendama ligt tussen de 140-150 gram, en over het algemeen hebben de ken en tama bijna hetzelfde gewicht.
Kendamas worden meestal gemaakt van hardhout zoals beuken, esdoorn of kersenhout vanwege hun stevigheid. Esthetische overwegingen hebben ook invloed op de keuze van het hout, omdat bepaalde nerfpatronen en houtparen de visuele charme van de kendama kunnen versterken.
Kendamas kunnen zijn afgewerkt met verf of hoogglans lak die bijdragen aan hun esthetiek, terwijl het hout ook wordt beschermd tegen beschadiging. Sommige afwerkingen dienen om gemakkelijker trucs uit te voeren, vaak toegepast op de tama, waar specifieke rubberen verven het uitvoeren van balans trucs zoals de vuurtoren vereenvoudigen.
Verbeter je geest met Kendama
Als je houdt van de sensatie van intense concentratie om nieuwe trucs te leren, dan zal kendama je fascineren.
Omdat er geen vaste regels zijn voor kendama, zijn de mogelijkheden onbeperkt: iedereen kan zich bezighouden met kendama en zichzelf uitdrukken door middel van traditionele trucs of door nieuwe te creëren.
Kendama spelen helpt bij het ontwikkelen van oog-handcoördinatie en evenwicht. Het heeft een meditatieve, yoga-achtige rust omdat het aanhoudende focus en lichamelijk bewustzijn vereist.
Kendama is enorm populair onder skaters, BMX-ers en liefhebbers van stuntsteps. Velen vinden het een nuttige afleiding tijdens het wachten op de bus of tijdens afspraken, en het handige formaat maakt het makkelijk om overal mee naar toe te nemen. In wezen is kendama een ideale remedie tegen smartphone-gerelateerde vermoeidheid.
De oorsprong van kendama
De kendama zoals we die nu kennen vindt zijn oorsprong in Japan. Kendama werd aanvankelijk beschouwd als een tijdverdrijf voor kinderen, maar heeft zich ontwikkeld tot een sport en activiteit die mensen over de hele wereld verenigt. Voor degenen die professionele kendama-spelers willen worden, zijn er internationale competities, waaronder de World Cup.