MENU
×

Snowboardbindingen

  Filter
Merken
Maat
Binding systeem
Hi Back hoogte

Snowboard bindingen zijn een belangrijk onderdeel van je snowboard setup, omdat zij jou en je voeten op zijn plaats houden op het snowboard. Het is ook door de snowboard bindingen dat je ondersteuning en stijfheid krijgt, door de highback (het deel achter kuit) en de baseplate, wat de bodem van de snowboard binding is. De meeste van alle snowboard bindingen zijn traditionele twee-band opstellingen met een enkel riem en een teen riem. Ze hebben verstelbare highbacks en een draaibare plaat of schijf in het midden van de baseplate die de binding aan het snowboard hecht.

De snowboard binding systemen

Alle snowboards worden geleverd met vooraf gemaakte gaten voor schroeven. De meeste van de merken die snowboardbindingen maken, maken ook snowboards met 4 schroeven (het standaard systeem). Een uitzondering op deze regel zijn de Burton snowboards die een twee-schroef "slider-kanaal" op de meeste van hun modellen (ook wel EST) gebruiken. Dit geeft oneindige aanpassings mogelijkheden. Zorg ervoor dat je weet welk systeem je snowboard gebruikt. De meeste bindingen worden geleverd met verschillende schijven die bij de verschillende binding systemen passen.

Snowboard binding straps

Er zijn drie soorten straps:

  • De toe cap strap die is geplaatst aan de voorzijde van de snowboardschoen voor een comfortabele en stabiele pasvorm. Deze strap helpt ook de voet op z'n plaats te houden in de in de hiel-cup, omdat deze is geplaatstop de punt van de schoen om meer direct contact te bereiken met het snowboard.
  • De traditionele teen strap die vaak wordt gebruikt op goedkope bindingen alleen om je snowboardschoenen op zijn plaats te houden. Het kan niet worden gebruikt als een toe cap strap.
  • De enkel strap die over de enkel wordt geplaatst om de voet veilig op zijn plaats te houden. Deze strap is groter en zachter en het is een belangrijk onderdeel van snowboardbindingen.

Highbacks en baseplates

De highback en de baseplates zetten de energy van je bewegingen om in de snowboard. Stijvere highback en baseplate zorgt voor een snellere en meer directe grip, maar kan ook leiden tot vermoeidheid en krampen in de benen, dus als je nieuw bent in de sport of slechts beperkte ervaring hebt en veel in het park rijdt, zou je dus moeten kiezen voor snowboard bindingen met een zachtere flex.

De grootte van de snowboard bindingen

De grootte van je snowboard bindingen moet goed met de maat van de snowboardschoenen passen, en komen over het algemeen in small, medium en large. De juiste maat houdt je schoen veilig op de snowoboard binding. Een algemene vuistregel bij het kiezen van de binding maat is:

  • Small = Mannen: maat 36-41, vrouwen: maat 34-36,5
  • Medium = Mannen: maat 41-44, vrouwen: maat 36,5-40
  • Large = Mannen: maat 43 +, vrouwen: maat 40 +

Als de straps niet perfect passen bij het uitpakken van je nieuwe snowboard bindingen, hoef je je geen zorgen te maken, ze zijn verstelbaar. Het allerbelangrijkste is dat je snowboard schoen past in de breedte van het snowboard en binnen de heel-cup.