×
MENU

Cross BMX

  Filter
Merken
Frame naam
Wieldiameter
Stuur hoogte
Voorvork materiaal

Goed te weten

De naam BMX is een afkorting van Bicycle Motocross, en zoals de naam al aangeeft, vind de sport zijn oorsprong in de motorcross. Race/cross BMX is de BMX discipline die de meeste overeenkomsten heeft met motorcross. De sport ontstond in de 70' jaren, maar in het begin werden gewone fietsen gebruikt. Na een tijdje werd de sport zo populair dat fietsfabrikanten BMX crossfietsen begonnen te ontwerpen die speciaal gemaakt werden voor de dirt tracks. Dat betekende sterkere, duurzamere crossfietsen.

Over BMX Crossfietsen

De meest voorkomende BMX crossfiets maat is 20'', al is de crossfiets ook beschikbaar in andere maten, bijvoorbeeld voor kinderen. Het frame van de cross BMX is aanzienlijk lichter dan die van een Freestyle BMX, omdat het is gemaakt van aluminium in plaats van conventioneel staal. Deze fietsen zijn voornamelijk ontworpen voor hoge snelheden, maar moeten ook duurzaam zijn vanwege de spanning veroorzaakt door de sprongen en het vuil op de tracks. Naast het feit dat de fietsen geweldig zijn voor racen, zijn veel crossfietsen ook geschikt voor dagelijks street rijden. Met een crossfiets krijg je een veelzijdige fiets die je niet alleen voor de sport kunt gebruiken, maar ook op dagelijkse basis.

Over BMX Cross

In een klassieke BMX Race nemen acht rijders het tegen elkaar op. Ze rijden op speciaal gemaakte dirt tracks met sprongen en bochten met het doel als eerste te eindigen. De race zelf eindigt behoorlijk snel, want het duurt meestal niet langer dan 30 seconden. De zandweg heeft een serie van sprongen en bochten, elk met een specifiek ontwerp en naam. Daarnaast is er een startheuvel, dat is de eerste heuvel van de race, waar je snelheid opbouwt voor de hele run.