MENU
×

Carve ski's

De alpine ski categorie omvat alle soorten ski's die gebruikt voor alpineskiën en skiën in de bergen in het algemeen. De laatste jaren is de ontwikkeling van de alpine ski's en de ski-uitrusting vrij uitgebreid geweest. De carving ski is onder andere gestegen in populariteit sinds het ontstaan in de late jaren 1990.

Carving ski

Een carving ski heeft een kleine mid-body/taille en bredere tip en tail. De carving ski heeft goede draai-capaciteiten dankzij een stijve maar flexibele constructie. De lange zijde van de ski is flexibel en heeft tegelijkertijd torsiestijfheid, wat het moeilijk maakt de ski heen en weer draaien. Deze constructie zorgt voor een goede stabiliteit en verbetert je algehele ski-ervaring. Omdat de draai radius van de carving ski vrij klein is, ben je in staat om scherpe en gecontroleerde bochten te maken.

De verschillende soorten alpine ski's

Er zijn vier belangrijke soorten alpine ski's:
• All mountain ski's - veelzijdige ski's geschikt voor piste en off-piste skiën.
• twintip ski - ski's met een opwaartse tip en tail, voor freestyle en trucs.
• Backcountry ski's / Freeride - off-piste ski's, soms met een twintip ontwerp.
• Racing ski's / Ski's voor de piste - Ski's ontworpen voor hoge snelheid racen op hellingen.

De alpine ski baselines

De alpine ski heeft meestal een constructie op basis van één of twee van de belangrijkste baselines: Camber, Rocker en Flat.

Camber: Deze baseline biedt een lichte opwaartse curve in het midden en de uiteinden.

Rocker: Deze baseline staat ook wel bekend als reverse camber, omdat het een neerwaartse curve in het midden heeft (in tegenstelling tot camber) en een hoge tip en tail. De hoge tip en tail maken de Rocker geweldig voor losse poedersneeuw omdat de ski's recht door de poedersneeuw glijden plaats van er onder te gaan.

Flat: De vlakke baseline zorgt ervoor dat het grootste deel van de ski in contact is met de oppervlakte, waardoor je een goede grip krijgt.

Sommige ski's hebben één van deze baselines, de meeste ski's hebben een combinatie van, afhankelijk van het gebruik.

Skiën is een populaire wintersport geliefd bij velen, en is een geweldige manier om van een actieve familie vakantie te genieten.