×
Menu

Bodyboards

Goed om te weten

Welk bodyboard moet ik kopen?

Bij het kopen van een nieuw bodyboard van schuim zijn er een paar dingen waarmee je rekening moet houden, namelijk de kern, de taile vorm, de slick (skins).

De kern

De kern van bodyboards is het belangrijkste aspect om een keuze uit te maken. Het verwijst naar het schuimmateriaal dat wordt gebruikt voor het vervaardigen van het board.

Er zijn twee materiaalsoorten mogelijk: polyethyleen (PE) en polypropyleen (PP). PE is het meest voorkomende materiaal in bodyboards. De mechanische eigenschappen van het schuim worden beïnvloed door de watertemperatuur. Koud water maakt boards stijver, terwijl warm water ze flexibeler maakt. PE is een flexibel materiaal en PE-bodyboards worden zodoende niet al te stijf bij gebruik in kouder water. Hierdoor behoudt het board zijn wendbaarheid en is het gemakkelijk te besturen. Als het water echter warmer wordt (boven 23 graden), wordt het board te zacht en moeilijk te controleren.

Aan de andere kant is PP een stijver en lichter materiaal en zal het stijver worden in kouder water (boven 15 graden). Op deze manier kan het board minder comfortabel worden in het gebruik en kunnen alleen ervaren rijders het goed besturen. Dat is de reden waarom PE-bodyboards de voorkeur hebben van beginnende en recreatieve bodyboarders, omdat ze bij een breder scala aan watertemperaturen kunnen worden gebruikt.

Tail vorm

De tail bepaalt de directionele beweging en wendbaarheid. Crescent tails zorgen voor een goede grip op de golven en maken het gemakkelijker voor rijders om hun lichaam op het board te positioneren. Wil je een groter oppervlak voor meer lift, snelheid en drive, kies dan voor een bat tail.

De Slick (SKIN)

De slick, ook wel skin genoemd, is het materiaal onder bodyboards. Surlyn slick is gemaakt van ethyleenhars en copolymeer wat elastische eigenschappen biedt. Deze materialen maken bodyboards sneller en verlengen de levensduur. HDPE-slicks zijn aangebracht op instapboards. Ze zijn gemaakt van een veerkrachtig materiaal, wat leidt tot minder weerstand bij het nemen van golven.

De juiste maat van je bodyboard kiezen

Zowel bodyboards voor kinderen als bodyboards voor volwassenen moeten passen bij de lengte en het gewicht van de boyboarden. Bodyboards voor kinderen variëren meestal tussen 83 - 94 cm (33 - 37 inch), terwijl alles wat groter is dan dat als een volwassen board kan worden beschouwd. Die maten gaan over het algemeen tot 117 cm (46 inch). Er is weinig verschil in ontwerp tussen boards voor kinderen en volwassenen, dus als je een kleinere volwassene bent, zou het prima moeten werken om een board te gebruiken dat oorspronkelijk voor kinderen is ontworpen.

Het kiezen van de juiste maat is enorm belangrijk. Als het board te lang is, zullen je knieën de trail raken tijdens het peddelen. Als het bodyboard te klein is, krijg je niet genoeg drijfvermogen. Om de maat van het board goed te bepalen, kun je zowel de afstand van de grond tot je navel meten of de afstand tussen je kin en knieën.

Als je meer wilt weten over bodyboards, neem dan gerust een kijkje in onze gids Het kopen van een bodyboard.

SkatePro
Privacybeleid Cookies Voorwaarden