×
Menu

Assen voor inline skates

  Filter
Merken

Wanneer moet ik mijn inline skate assen vervangen?

Ook al zijn inline skate assen erg duurzaam, op een gegeven moment zal je ze moeten vervangen. Het meest voorkomende probleem bij de assen is dat ze simpelweg doormidden breken. Een ander typisch probleem is dat het schroefdraad versleten raakt na een aantal keer vervangen van lagers en wielen.

Gelukkig zijn inline skate assen een goedkoop onderdeel om te vervangen. Daarom kiezen veel skaters ervoor om een complete set aan te schaffen om meteen al hun assen te vervangen, ook al is er maar eentje stuk gegaan. Je kan natuurlijk altijd een losse as voor inline skates te kopen.

Grote skatemerken raden aan om bij elke wielwissel nieuwe assen en bouten te kopen. Dit is echter niet nodig, tenzij je zichtbare slijtage opmerkt bij de onderdelen die in direct contact staan met de spacers. Een set inline skate assen moet een aantal wielvervangingen kunnen overleven.

Welke maat inline assen zijn er?

De meeste wielen en frames zijn voorzien van 8 mm inline skate assen. Daarnaast kan het ook voorkomen dat je frames 6 mm assen nodig hebben. Bij deze assen heb je ook 6 mm spacers nodig om de assen en lagers passend te maken. Zeer oude modellen hebben 7 mm assen waarvoor je speciale lagers met een binnendiameter van 7mm nodig hebt. Vergeet niet om de specificaties van je frames en wielen controleren om zeker te zijn dat je de juiste maat aanschaft.

Hoe maak je een as los die vast zit in je frame?

Het kan voorkomen dat een van je assen vastzit in het frame van je skate. Je hoeft je daar niet al te veel zorgen over maken. Dit overkomt bijna iedereen wel eens, maar het komt vooral voor bij nieuwe skaters die bang zijn om de as of het wiel te verliezen tijdens het skaten en daarom de assen te strak aandraaien.

Om de vastzittende assen eruit te krijgen, kan je proberen om er wat smeermiddel op te doen en het een nachtje te laten rusten. Als de assen 's nachts niet zijn losgekomen, kan je de volgende methode proberen:

Gebruik een ijzerzaag om een platte gleuf in de schroefkop te zagen. Als de gleuf diep genoeg is, pak je een platte schroevendraaier en gebruik je deze om de as los te draaien. Lukt het nog steeds niet? Laten we dan het zwaardere geschut tevoorschijn halen!

Je zult de assen namelijk moeten uitboren. Gebruik een elektronische boormachine en een boortje dat ongeveer even groot is als de schroefkop. Laat de boor dan heel langzaam door de schroefkop werken. Als het los is, zou je de as zo door het frame kunnen duwen. Wees zeer voorzichtig zodat je het frame niet beschadigt bij gebruik van deze methode.

Gereedschap nodig om de assen te vervangen? Kijk dan naar ons Gereedschap voor Inline skates.

SkatePro
Privacybeleid Cookies Voorwaarden