×
Menu

Roller Derby

Wat is Roller Derby?

Roller derby is een leuke, fysieke sport waarbij het doel van het spel is om over een indoor baan te skaten en met het team de teamleden van het andere team in te halen. Een variatie op deze sport werd in de VS uitgevonden in de jaren 30 en wordt over de hele wereld gespeeld. In totaal zijn er meer dan 1250 teams, die leagues genoemd worden. De sport staat bekend om inclusiviteit en het grote aantal vrouwelijke spelers.

Roller derby spelers dragen schoenen met vier wielen die lijken op klassieke rolschaatsen. Wanneer ze een wedstrijd spelen gebruiken spelers een verzonnen naam die als hun alter ego fungeert tijdens derby. Ook staan de spelers bekend om het toevoegen van wat extra flair aan hun uniform, vaak met uitbundige make-up, gezichtsverf en visnetpanty's.

Derby skating is een zeer fysieke activiteit en daarvoor is het dragen van beschermende uitrusting is een must. Ondanks dat dit een full contactsport is bestaan er ook junior leagues voor jongere spelers.

Wat zijn roller derby skates?

Roller derby skates zijn ontworpen om je een behendige skate-ervaring te geven wanneer je meedoet aan een bout. Derby skates staan bekend om hun laag uitgesneden schoen. Ze hebben een korte wielbasis, waardoor ze meer wendbaarheid en flexibiliteit bieden. De skates hebben een goede voering om een comfortabele pasvorm te garanderen en je te beschermen tegen harde stoten.

Roller derby rolschaatsen kunnen gemaakt zijn van leer, vegan-friendly kunstleer of nylon. Deze zorgen voor een kwalitatieve, duurzame schoen.

Hoe moeten roller derby skates zitten?

Bij derby skates is het belangrijk om een strakke pasvorm te hebben en tegelijkertijd niet in je voeten te knellen. Afhankelijk van het model kunnen sommige skates door warmte worden vervormd om de perfecte pasvorm te bieden. Controleer of jouw skates deze functie ook hebben voordat je dit doet.

Welke maat rolschaatsen moet ik kopen? Onthoud dat alle merken hun skates iets anders ontwikkelen, er kan dus niet worden gezegd of de rolschaatsen over het algemeen groot of klein uitvallen. Daarom is het belangrijk om de maattabel van de gewenste skate te controleren om er zeker van te zijn dat je de juiste pasvorm kiest.

Als je meer wilt lezen over derby skates en wielen, lees dan onze gids over het kiezen van roller derby skates.

Lap je tegenstander met nieuwe Roller Derby wielen

Bij roller derby gaat het om snelheid, maar ook om op harde ondergrond de controle over je skates te kunnen behouden. Derby wielen zijn verkrijgbaar in een grote verscheidenheid aan coole designs die zeker bij je derby-look zullen passen, maar er zijn ook enkele technische aspecten waarmee je rekening moet houden voordat je de wielen aanschaft.

Roller derby skate wielen zijn ontworpen voor gebruik op indoor oppervlakken en zijn daarom meestal harder dan het soort rolschaatswielen dat je buiten zou gebruiken. Spelers gaan meestal voor een durometer tussen 88-99A, maar de belangrijkste factor hier is op welke ondergrond je gaat spelen. Als je weet dat je op plakkerige vloeren gaat spelen, ga dan voor een hoge durometer van 94A en daarboven. Als het juist een gladde vloer is, kies dan voor een lagere durometer. Een goed allround wiel heeft een durometer van rond de 90-93A.

Welke maat zijn Roller Derby wielen?

De afmetingen waarnaar je moet kijken, zijn de diameter en de breedte. Een diameter tussen 59 en 62 mm is het meest gebruikelijk voor indoor skaten, en je zult zien dat de meeste roller derbyspelers deze maat gebruiken. Dit geeft hen de mogelijkheid om snel te accelereren. Wat de breedte betreft, bredere wielen (meer dan 40 mm) bieden meer stabiliteit, terwijl smallere wielen wendbaarder zijn.

SkatePro
Privacybeleid Cookies Voorwaarden