×
Menu

BMX

Goed om te weten

Een rit nodig - hier is een BMX

BMX is een fietssport, die al vele jaren bestaat. Oorspronkelijk gebaseerd op de motorcross maar verschillende ontwikkelingen ondergaan sinds de start. Maar de karakteristieke kenmerken zijn gelijk gebleven, zoals de duurzame stalen of aluminium frames en brede banden.

Alle soorten BMX fietsen in onze BMX winkel

De materialen en grootte van de BMX fiets zijn afhankelijk van de discipline waarvoor het wordt gebruikt. Je kunt de BMX sport in twee disciplines verdelen waarvoor je een net iets andere soort fiets nodig hebt: BMX Racing en Freestyle BMX. Ook is er een reeks mini BMX fietsen ontstaan. De Mini BMX is voor stunts in de straten of het skatepark, niet om te racen. De conventionele BMX bestaat al een aantal jaren, de Mini BMX is een relatief nieuwe vorm van BMX, gericht op zowel kinderen als volwassenen en sommige mensen beschouwen het al als een collectible item.

Een BMX fiets voor Racing en Freestyle BMX

BMX racing is een offroad wielersport, uitgevoerd op onverharde wegen, geïnspireerd door motorcross. Het is een individualistische, competitieve sport. Echter, BMX richt zich op mensen van alle leeftijden, waardoor het een populaire familiesport geworden is.

De Racing BMX fiets is meestal verkrijgbaar met een aluminium frame en 20" wielen.

Freestyle BMX fietsen zijn ontworpen voor verschillende disciplines, zoals Street, Trails en Flatland. Het type en de kwaliteit van het gebruikte staal voor het frame van deze fietsen kunnen variëren. Veel BMX fietsen hebben frames gemaakt van CrMo in combinatie met hi-ten staal. Hoewel CrMo niet zo licht is als aluminium, is het wel zeer sterk en duurzaam en dus een materiaal dat zeer geschikt is voor BMX frames. Wielmaten variëren van 16" tot 20". De 16" en 18" wielen zijn meestal voor kinder BMX fietsen, De 20" wielen is de meest populaire grootte onder de meeste rijders.

De ontwikkeling van de pro BMX fiets

De geschiedenis van BMX begon in Californië in het begin van de jaren '70. In 1971 werd de film "On Any Sunday'', een documentaire over de motorsport uitgebracht. De film was een succes en veel mensen beschouwen het als de lancering van de BMX-beweging. Geïnspireerd door de documentaire en de motocross sport in het algemeen, begonnen kinderen met hun fietsen op onverharde wegen te rijden. In het midden van de jaren 1970 heeft dit geleid tot de productie van de eerste echte BMX fietsen - sterke, duurzame fietsen ontworpen voor off-road gebruik. Rond dezelfde tijd ontstond het Freestyle BMX discipline, een discipline waar stunts en technieken belangrijker zijn dan snelheid. Sindsdien is de American Bicycle Association opgericht en in 1982 werden de eerste BMX wereldkampioenschappen gehouden.

SkatePro
Privacybeleid Cookies Voorwaarden