×
Menu

Langlauf Ski Kleding

Wat je moet dragen bij het langlauf skiën

Langlaufkleding kan tot op zekere hoogte vergeleken worden met hardloopkleding. De kleding moet licht zijn en je de optimale bewegingsvrijheid voor de benen geven. Maar de grote vraag is wat je moet dragen bij het skiën wanneer de ski kleding je ook droog en warm moet houden op koude dagen in de backcountry?

Een normale ski jas en een geïsoleerde broek zorgen ervoor dat je lichaam sneller te warm wordt dan dat je langlauf skiën kunt zeggen, maar een lichte jas en een hardloopbroek zal je op een koude dag laten "doodvriezen". Het antwoord op overleven ligt in laagjes.

Lagen is waar je voor moet kiezen

Het dragen van meerdere lagen ski kleding geeft je de mogelijkheid om lagen weg te halen, afhankelijk van hoe warm je het hebt. Bijvoorbeeld een laag ski kleding onder een fleece tussenlaag onder een vest onder een jas. Vele dunne lagen leveren je meer luchtzakken tussen de kleding welke de warmte zullen vasthouden.

Bij het uitkiezen van ski kleding voor langlauf skiën, raden we aan om kleding uit te kiezen die gemaakt is van synthetische vezels omdat deze het zweet weg leidt van je huid zodat je de hele dag droog blijft. Onthoud om een buitenste laag toe te voegen als je stopt bij langere pauzes, zodat je niet koud wordt.

Basislaag: Is de laag ski kleding die je draagt op je huid en is verantwoordelijk om je warm en droog te houden. De basislaag bestaat uit ski ondergoed en moet gemaakt zijn van een materiaal die het zweet weg voert van de huid. We raden aan dat je ondergoed kiest dat gemaakt is van een synthetisch materiaal, merino wol of zijde.

Tussenlaag: Deze laag wordt niet alleen gebruikt om je warm te houden maar ook om je temperatuur te reguleren. Onthoud dat het weer op de pistes veel verandert en je kunt jezelf in slecht weer bij zeer koude temperaturen vinden, maar ook in zonnig en mooi weer. We raden een tussenlaag aan van polyester of fleece.

Buitenlaag: Bestaat uit een ski jas/zacht omhulsel en broek. Vele skiërs geven er de voorkeur aan om er een vest onder te dragen. De belangrijkste functie is om als een omhulsel op te treden en je droog en warm te houden. Een goede buitenlaag is zowel waterbestending als winddicht, maar tegelijkertijd laat het het vocht verdampen door het textiel, zodat je warm blijft.

SkatePro
Privacybeleid Cookies Voorwaarden