×
Menu

Inline Skates / Skeelers

Goed om te weten

Recreatieve skeelers - fitness & urban skating

De skeelers in deze categorie zijn recreatieve inline skates voor volwassenen en jonge mensen – geschikt voor fitness en urban skating. Ze staan bekend om hun hoge comfort en goede ondersteuning. Fitness skates kunnen gebruikt worden voor korte en semi lange afstanden. Ze zijn ook goed voor gebruik als alternatief voor hardlopen, omdat je je metabolisme verhoogt en meer spiermassa opbouwt. Dit alles terwijl je zachte bewegingen maakt die niet te hard zijn voor je gewrichten. Veel mensen gebruiken skeelers als transportmiddel in en rond de stad.

Kenmerken skates

Op inline skates, vaak wel skeelers genoemd, zijn de wielen in één lijn geplaats onder de schoen, in plaats van zij aan zij zoals op klassieke rolschaatsen. De meeste fitness skates hebben vrij grote wielen met een medium hardheid, zodat je makkelijk snelheid kunt opbouwen, maar ook een goede grip blijft houden. Voor fitness skaten raden we een wiel diameter aan van 90-100 mm en zelfs 110 mm. Voor het skaten in de stad raden we kleinere wielen aan tussen 80-84 mm. Dit maakt het makkelijker om te draaien en remmen in de stad. De schoen van de skeeler is hoog, zodat je enkel beschermt blijft, wat zeer belangrijk is voor beginners die extra stabiliteit nodig hebben.

Skeelers zijn al vele jaren de meest populaire vorm van skates en vanwege de grote vraag, zijn er veel skate onderdelen op de markt gebracht.

Skeelers zijn vergelijkbaar aan schaatsen, zowel in stijl als techniek en krijgt daarom door sommigen de voorkeur boven de klassieke rolschaatsen. Als voorbeeld: je kunt hockey spelen op zowel schaatsen en skeelers.

Skates voor verschillende doeleinden

Er zijn verschillende soorten skates – elke gemaakt voor een specifieke skate sport. Als je niet op zoek bent naar een paar fitness skates, maar gericht op zoek bent naar een skate voor een bepaalde sport, dan kun je beter kijken in een van de andere categorieën: Aggressive, Skeelers, inline/street hockey, Nordic of Freeskates.

Het verhaal achter skeelers

In de 80’er jaren maakten Roces en Rollerblade de inline skates, zoals we ze nu kennen. Maar in feite, dateren de inline skates uit de 19e eeuw waar John Joseph Merlin uit Londen ze gebruikte als reclame stunt voor de opening van zijn museum. De skates hadden de wielen gemonteerd net zoals de huidige skates, maar hadden geen rem en konden niet draaien, wat resulteerde in een botsing met een glazen muur.

Er werd pas eerst patent op de skate gelegd in 1819. Echter, net zoals de skates van Merlin, hadden deze geen rem en konden niet de bewegingen nabootsen van het schaatsen. Dit was daarentegen wel het doel. Meerdere pogingen werden gedaan om een goede, stabiele skate te maken, maar toen in 1860 de rolschaats werd uitgebracht, kwamen de skates op de achtergrond te staan. Dit bleef zo, tot in de 1980’er jaren, waar de skeeler werd geïntroduceerd, zoals we deze vandaag kennen en werden gepubliceerd met succes.

Roces was het eerste merk dat de massa productie startte van skeelers, maar vanwege de marketingstrategie van Rollerblade, bleven zij de meest populaire in de markt. Dit is ook de reden waarom Rollerblades een synoniem is geworden van inline skates in vele landen.

Voor tips bij het vinden van het geschikte model, neem een kijkje in onze gids : Aankoop van skates

SkatePro
Privacybeleid Cookies Voorwaarden