MENU

Zo vervang je wielen

De wielen zijn het deel van de skates die het snelste slijten. Je kunt de wielen zelf gemakkelijk vervangen. Volg gewoon deze uitleg.

Noodzakelijk gereedschap: Een inbussleutel of een skate-tool (voor sommige skates heb je misschien 2 tools nodig, één voor elke zijde van het wiel)

Foto 1: Het gele achterwiel moet worden vervangen met het nieuwe wiel.

Gebruik het gereedschap in de as, die door het achterwiel gaat. Draai de as er uit met het gereedschap. De as en schroef kunnen verwijderd worden. Verwijder ook het oude wiel.

Foto 2: Draai tegen de klok in om het wiel los te maken.

Op dit punt is het een goed idee om het frame en de lagers te reinigen. Veeg vuil waar het wiel heeft gezeten weg met een droge doek.

Foto 3: Verwijder vuil van het frame, waar het wiel heeft gezeten.

Haal de lagers uit het oude wiel (gebruik de skate-tool).
Als je de lagers opnieuw wilt gebruiken in het nieuwe wiel, veeg dan al het vuil van de lagers af met een droge doek.
Naast de 2 lagers, zit er ook een spacer in het wiel. Deze spacer moet ook weer gebruikt worden in het nieuwe wiel. (let op, sommige skates hebben 2- en 3- opgedeelde spacers).

Foto 4: Het oude wiel met de lagers en spacer.

Plaats lagers en spacer in het nieuwe wiel.De lagers moeten er strak in zitten. (Als de lagers niet strak zitten, kan er speling in het wiel komen, dat moet vermeden worden. Zoek betere wielen met een strakkere kern.)

Foto 5: Nieuw wiel met een lager en spacer gemonteerd.

Het nieuwe wiel is klaar om geplaatst te worden. Plaats het nieuwe wiel op de lege plek in het frame.

Foto 6: Nieuwe wiel klaar om geplaatst te worden.

Doe de as door het wiel heen en plaats de schroef.
Draai de schroef er in met de skate-tool.
Draai de schroef vast, het moet nog wel mogelijk zijn om het wiel vrij te laten draaien.

Foto 7: Draai met de klok mee om de schroef aan te draaien.

Herhaal dezelfde procedure voor de rest van de wielen. Nieuwe wielen hebben meestal een grotere diameter dan de versleten wielen. Daar door kun je sneller skaten, dus wees voorzichtig de eerste keer dat je de skates met de nieuwe wielen gebruikt.

Opmerkingen

is deze procedure voor rolschaatsen hetzelfde?
Kirsten Weekers
28.04.2015
Antwoord van SkatePro:  Bij rolschaatsen is het een iets ander verhaal. Meestal is het niet nodig om de wielen van plek te verwisselen, het hangt er vanaf hoe je de rolschaatsen gebruikt. Als je veel remt, is het een goed idee om de wielen eens van plek te wisselen. Dit kun je doen door het linker voorwiel naar het rechter achterwiel te verplaatsen, het rechter voorwiel naar het linker achterwiel en vice versa.

/Laura

Producten

Populaire producten