×
Menu

Kleding - Ski

Warm blijven als je naar beneden skiet

Alpineskiën is een van de meest populaire wintersporten in de wereld. Maar wat moet je dragen tijdens het skiën en je naar beneden glijdt binnen of buiten de piste over die met sneeuw bedekte heuvels? Naast ski's, zijn het uitkiezen van de juiste ski jas en broek de belangrijkste factoren om te overwegen, als je een topdag op de berg wilt beleven.

Als je je op de berg bevindt, heeft je alpine ski kleding vele functies. Het moet je warm houden. Je droog houden. Je lichaam laten ademen. Je een comfortabele pasvorm geven. En daarnaast moet het zo licht mogelijk zijn.

Een gemiddelde set ski kleiding bestaat uit:

  • SKI ONDERGOED
  • EEN PAAR SOKKEN
  • POLYESTER OF FLEECE TUSSENLAAG
  • EEN SKI JAS
  • EEN SKI BROEK
  • EEN PAAR HANDSCHOENEN
  • EEN MUTS OF BEANIE

Het is ook een goed idee om een zonnebril of skibril, een nekwarmer en een helm te hebben.

Dus wat moet je dragen bij het skiën? Het lijkt een lastige vraag om te beantwoorden, maar feitelijk is het dat niet. De vuistregel is: Denk in lagen, en je kunt de hele dag warm blijven.

Lagen zijn de sleutel tot succes

Dus lagen is de manier waarop je het moet doen als je comfortabel, droog en warm wilt blijven als je je op de berg bevindt om je favoriete sport te beoefenen. Hieronder vind je een korte beschrijving van de verschillende lagen en waar je aan moet denken als je je voorbereidt voor een dag op de pistes.

Basislaag: Bestaat uit ski ondergoed welke verantwoordelijk is om je de hele dag warm en droog te houden. Je ski ondergoed moet gemaakt zijn van een materiaal dat het vocht van je huid af vervoert. Dit zorgt ervoor dat je niet nat en koud wordt - wat de ergste vijand van een skiër is. We raden aan dat je ondergoed kiest dat gemaakt is van synthetisch textiel, merino wol of zijde.

Tussenlaag: Deze laag moet worden gebruikt om je temperatuur te reguleren. Het weer op de berg wijzigt snel, en alhoewel de voorspelling zon doorgeeft, is er toch het risico om te worden verrast door slecht weer en zeer koude temperaturen. Aan de andere kant kun je je kleden op een koude dag, maar kun je eindigen in zonnig en warm weer. We raden een tussenlaag van polyester of fleece aan.

Buitenlaag: Moet functioneren als een “omhulsel” die je warm en droog houdt en bestaat uit een ski jas en een broek. Daarnaast raden we een jas met hard omhulsel aan voor de warme dagen. De buitenlaag moet altijd water- en winddicht zijn om je warm en droog te houden. Verder laat een goede buitenlaag het vocht verdampen door het textiel heen - dat zal je warm houden.

SkatePro
Privacybeleid Cookies Voorwaarden